Model Boat Mayhem - Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: need help with sorting what wrong with my system  (Read 4941 times)

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
need help with sorting what wrong with my system
« on: June 02, 2013, 08:23:27 AM »

was all going fine , then it just stopped ( battery on both TX and main batterty are both fully charged )
HI
the maiden voyage of my TUG was cut short  after every stopped working ( had a BBQ organized and everything )


viper 25
and flysky RX and TX FSGT3B
and new 770 sku motor
the motor runs fine if you just go straight from the 12v batt bypassing the ESC (  its fully charged 13.2V )




with THE POWER to the ESC [size=78%]the ESC lights up solid red led [/size]
the RX lights up ,flashing red led but wont stop flashing ?


the servo tries to center itself but won't go to center , just moves a bit from where ever you move it to  ( very erratic )
is there some way i can check if its the TX / RX /or ESC
thanks Bob

Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

Netleyned

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 8,988
  • Location: Meridian Line, Mouth of the Humber
    • cleethorpes mba
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #1 on: June 02, 2013, 08:36:43 AM »

The ESC is not getting a signal from yhe Rx.
The Rx does not respond to the TX.
As a first try I would rebind the TX and RX.


HTH


Ned
Logged
Smooth seas never made skilful sailors
Up Spirits  Stand fast the Holy Ghost.
http://www.cleethorpesmba.co.uk/

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #2 on: June 02, 2013, 08:55:11 AM »

it appears i have a binding problem tryed several times no joy
how vido


http://www.youtube.com/watch?v=BXKC5wffI44



 
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

essex2visuvesi

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6,146
  • Location: Finland, England, Finland!
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #3 on: June 02, 2013, 09:09:34 AM »

The process isn't fully/properly explained in the manual. Try the following.[/size]Fit bind lead to Rx.Power Rx, the LED will flash.Hold bind button on Tx and turn on.LED stops flashing.Release bind button on Tx and turn off.Turn off Rx and remove bind lead.The bind process is now complete.Plug servo into Rx.Turn on Tx.Turn on Rx.Test[/color]
Logged
One By One The Penguins Steal My Sanity
Proud member of the OAM  (Order of the Armchair Modeller)
Junior member of the OGG  (Order of the Grumpy Git)

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #4 on: June 02, 2013, 09:12:03 AM »

i have no light AT ALL now on RX unit ?
after trying to bind it
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

essex2visuvesi

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6,146
  • Location: Finland, England, Finland!
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #5 on: June 02, 2013, 09:18:18 AM »

It looks like it could be a dud receiver..... seems to be a lot of duds floating around
If you google FS-GT3b Binding problem you will see many forum postings from people with the same issue as you :(
Logged
One By One The Penguins Steal My Sanity
Proud member of the OAM  (Order of the Armchair Modeller)
Junior member of the OGG  (Order of the Grumpy Git)

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #6 on: June 02, 2013, 09:20:32 AM »

OK thanks ill have a look
thanks for help
Bob
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #7 on: June 02, 2013, 09:20:46 AM »

Open the back of the receiver and check that the antenna wire is soldered to the board still. They can break easily. For the power try wiggling the socket. If neither of these and the receiver doesnt work on the bench its bin fodder.

At the start of the thread you said all was going fine, so i can only presume it was allready bined? still sounds like broken connection to me.

Logged

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #8 on: June 02, 2013, 09:51:01 AM »

all was going fine and has been for months on my TC  model
but i swapped it into my AMSTERDAM model  yesterday and it was working well till this arvo and it just died
ill see if i can get a couple of new ones from somewhere

Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #9 on: June 02, 2013, 11:29:34 AM »

look on ebay. they cost about 5 quid
Logged

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #10 on: June 02, 2013, 11:58:58 AM »

yer just ordered 2 for $14

must be a lot of people needing new ones ???
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #11 on: June 11, 2013, 10:22:09 AM »

ok i got my new RX / TX
now i can get rudder but no motor ?
the red / green lights go on and  off as per normal on the viper 25 ( when you activate the throttle TX ) forward and reverse  but no power comes out the white and blue motor leads i have pierced them right down where the emerge from the case  with point of my multi meter 0 v 
the motor runs fine straight from the battery
i even tried a new TX  as i bought a complete kit TX /RX


the viper seams to get hot even when connected to battery ONLY and turned on ( not sure how hot it is supposed to get though )


any ideas or is the viper fried ?
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #12 on: June 11, 2013, 08:23:26 PM »

If its getting hot with nothing connected to it but the battery then youve got a short in it somewhere and its fried. I think mtroniks do a repair warranty or something.
Logged

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #13 on: June 12, 2013, 01:10:09 AM »

i have a Q about the capacitors on the back of some motors , are they only there just to reduce noise to TX  or for some other purpose ,?
i have them on the MFA motor but not on the SKU 770 that is the motor the viper was on when it blew 
thanks Bob
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #14 on: June 12, 2013, 06:15:53 AM »

yes are just to rteduce noise to the tx/rx. Im on 2.4ghz so i dont bother with them at all.
Logged

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #15 on: June 12, 2013, 06:21:04 AM »

there was probably nothing wroing with old radio gear. Did you test the receiver with 4aa batteries?
Logged

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #16 on: June 12, 2013, 06:39:36 AM »

no mate i dident ?
i don't have a 4.8 batt pack can i by or make one using  old rx servo type plug and some batt ?
what color wires should if try this as there are 3 coming out of the old rx
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

inertia

  • Guest
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #17 on: June 12, 2013, 09:27:59 AM »

Usual polarity applies i.e. Red/Orange is positive and Black/Brown is negative. Ignore the White/Other wire; it does nothing in this situation.
Don't forget to disable the BEC inside the speed controller. See "Disabling BEC ESCs"  here http://www.action-electronics.co.uk/wd.php  and leave the little switch on the ESC in the ON position.
DM
Logged

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #18 on: June 12, 2013, 09:48:05 AM »

are we talking about using the ESC or the old RX
mtronik are saying they will fix it if i pay to ship it back to

Logged
50 YEARS OF TOWING NETS

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #19 on: June 12, 2013, 05:46:36 PM »

are we talking about using the ESC or the old RX
mtronik are saying they will fix it if i pay to ship it back to
you can test the old receiver using 4 aa batteries. Youl be using the same receiver as me. Yes you can use an old servo plug, just connect the 4 aa batteries to to red and black on the plug. like inertia said leave the white its a signal wire. You can plug your home made battery pack into any of the 4 sockets on your receiver. When your powered up, rebind the tx and rx as normal. Id suggest you leave the esc to one side at first and using a servo check channel 1 for steering, then plug the servo into the channel 2 socket on your receiver and it should move when you pull the trigger backwards and forwards.  If the servo moves on both channel sockets then we can say that the receiver is working.

Ive hads these reciever submerged in water and still working fine many times, despite being cheap they are actually pretty tough.

Logged

malcolmfrary

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5,568
  • Location: Blackpool, Lancs, UK
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #20 on: June 12, 2013, 06:12:21 PM »

Suppressors are not just for AM and FM - noise is not limited to going through the airwaves, it can also travel up wires and into electronics.  The back EMF spikes coming off a motor carry a lot of power, and it wants to go somewhere.  First port of call is the back end of the ESC.
Logged
"With the right tool, you can break anything" - Garfield

Netleyned

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 8,988
  • Location: Meridian Line, Mouth of the Humber
    • cleethorpes mba
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #21 on: June 12, 2013, 06:18:57 PM »

It is also good pond manners to suppress your motor
Even if you have 2.4gigs others may not and a noisy
motor (RFI noisy) can affect other boats close to you

Ned
Logged
Smooth seas never made skilful sailors
Up Spirits  Stand fast the Holy Ghost.
http://www.cleethorpesmba.co.uk/

inertia

  • Guest
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #22 on: June 12, 2013, 06:29:33 PM »

are we talking about using the ESC or the old RX
mtronik are saying they will fix it if i pay to ship it back to
I think not. MTroniks units are potted in epoxy and therefore unrepairable i.e. they won't fix it; they'll simply replace it. This makes it difficult to understand their insistence that you return it halfway around the world - unless that's the only proof of purchase/ownership they will accept.
Having said all of that it's still less cost to you to post it back for replacement than to buy a new one in Oz at A$85!
DM
Logged

Mad_Mike

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,597
  • Lincolnshire
  • Location: Lincolnshire
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #23 on: June 12, 2013, 08:24:14 PM »

It is also good pond manners to suppress your motor
Even if you have 2.4gigs others may not and a noisy
motor (RFI noisy) can affect other boats close to you

Ned
I suppose it is good manners to suppress but when it comes to me personally i sail on a 1 square mile lake on my own.  Bit boring sailing on your own in such a big lake. I didnt realise that the benefits of caps also helped with other things other than radio interference but ive never noticed a problem not using them.
Logged

old shrimper

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 297
  • Model Boat Mayhem is Great!
  • Location: FNQ AUSTRALIA
Re: need help with sorting what wrong with my system
« Reply #24 on: June 13, 2013, 12:19:03 AM »

I suppose it is good manners to suppress but when it comes to me personally i sail on a 1 square mile lake on my own.  Bit boring sailing on your own in such a big lake. I didnt realise that the benefits of caps also helped with other things other than radio interference but ive never noticed a problem not using them.


yes i was wondering how they would strip it and repair it



yes it going to cost me $8 to send it in padded envelope ,so way cheaper then a new one  ,and another 24 months warranty to
 O0
Logged
50 YEARS OF TOWING NETS
Pages: [1] 2   Go Up