Model Boat Mayhem

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Motor Mount Question ?????  (Read 3267 times)

peter61_uk

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 208
  • Permanently Bewildered
  • Location: Farnborough, UK
Motor Mount Question ?????
« on: January 11, 2014, 03:52:50 PM »

Hi All,

Motor Mount Question ?????

I have a question on my Occre Ulises build ......... There is probably a simple answer, but I have no idea what it might be. The build instructions specify "white glue" (which I take to be PVA to fix the wooden motor mount base to the keel. I've been using yellow Aliphatic (Titebond) for the rest of the build so far ........... So why the white glue specifically for the motor mount ??????



Logged
Cheers
Peter

barriew

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,014
  • Location: Thaxted, Essex
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #1 on: January 11, 2014, 06:14:07 PM »

I would continue with the aliphatic - I don't think PVA has any special properties over the aliphatic - rather the reverse as I understand.


Barrie
Logged

john44

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,411
  • member of the Potteries Model boat club
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #2 on: January 11, 2014, 06:49:05 PM »

Hi Peter, is the aliphatic titebond the weather proof type (waterproof)
or the indoor only type used for general purpose ?
Not all the "white PVA glue" are waterproof so if you have water ingress
inside the boat the mounting could come unstuck.
Just a thought.

john
Logged

Mark T

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,065
  • Location: Dudley in the Black Country
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #3 on: January 11, 2014, 07:04:09 PM »

Hi Peter what materials are you trying to glue together?  Are you gluing wood to wood  - or wood to some type of plastic or fibreglass?
Logged
Its not the finishing that matters - Its the journey along the way that counts

Fairmount Alpine Build http://modelboatmayhemimages.co.uk/album/bXv
Anteo Tug Build http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/index.php/topic,59708.0.html

kmmbcwebmaster

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 131
  • Location: Sutton-in-Ashfield
    • Kingsmill MBC
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #4 on: January 11, 2014, 09:13:58 PM »

Stick with the aliphatic and would advise sealing with a water based varnish
Logged
just tugging along

peter61_uk

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 208
  • Permanently Bewildered
  • Location: Farnborough, UK
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #5 on: January 12, 2014, 05:13:13 PM »

Thanks for your replies........... The motor mount base is ply, and sits on the keel and a cut out in the former....... So wood to wood. I'm using Titebond III which I believe is the waterproof one......... So I'll stick with the Alphatic. I've epoxied the four screws into the ount so I have four studs to bolt the alloy mount to.......... The mount is in and the motor aligns nicely with the propshaft .........

Just started on the hull planking  :-))
Logged
Cheers
Peter

peter61_uk

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 208
  • Permanently Bewildered
  • Location: Farnborough, UK
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #6 on: January 12, 2014, 09:38:28 PM »

Stick with the aliphatic and would advise sealing with a water based varnish

Now I'll probably be excommunicated or something .......... I have some Cuprinol coloured varnish (Jade Green) that I used on the picnic table in the garden....... It's water based and water repellent. Is there any reason I can't use that ?????
Logged
Cheers
Peter

kmmbcwebmaster

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 131
  • Location: Sutton-in-Ashfield
    • Kingsmill MBC
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #7 on: January 12, 2014, 09:51:48 PM »

Cant see why not
Logged
just tugging along

john44

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,411
  • member of the Potteries Model boat club
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #8 on: January 13, 2014, 08:38:10 AM »

Now I'll probably be excommunicated or something .......... I have some Cuprinol coloured varnish (Jade Green) that I used on the picnic table in the garden....... It's water based and water repellent. Is there any reason I can't use that ?????
Is it Varnish or stain? varnish is o/k but a stain could bleed through and effect exterior
paint finishes. I use yacht varnish from screwfix cheap and does the job.

john
Logged

peter61_uk

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 208
  • Permanently Bewildered
  • Location: Farnborough, UK
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #9 on: January 13, 2014, 10:44:41 AM »

Is it Varnish or stain? varnish is o/k but a stain could bleed through and effect exterior
paint finishes. I use yacht varnish from screwfix cheap and does the job.

john

Definately a varnish john..........
Logged
Cheers
Peter

john44

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,411
  • member of the Potteries Model boat club
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #10 on: January 13, 2014, 12:20:56 PM »

 :-))
john
Logged

nemesis

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 474
  • Location: North Shields. Northumberland
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #11 on: January 13, 2014, 08:59:33 PM »

Thanks for your replies........... The motor mount base is ply, and sits on the keel and a cut out in the former....... So wood to wood. I'm using Titebond III which I believe is the waterproof one......... So I'll stick with the Alphatic. I've epoxied the four screws into the ount so I have four studs to bolt the alloy mount to.......... The mount is in and the motor aligns nicely with the propshaft .........

Just started on the hull planking  :-))
     
                 Hij just make sure that the studs cannot turn, I solder wire to the heads to prevent it happening, nemesis
Logged

peter61_uk

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 208
  • Permanently Bewildered
  • Location: Farnborough, UK
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #12 on: January 13, 2014, 09:16:44 PM »

     
                 Hij just make sure that the studs cannot turn, I solder wire to the heads to prevent it happening, nemesis

Good plan. Thanks for that I'll give it a go tomorrow night.
Logged
Cheers
Peter

peter61_uk

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 208
  • Permanently Bewildered
  • Location: Farnborough, UK
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #13 on: January 14, 2014, 09:06:42 PM »


Definately a varnish john..........

I had another thought today about the inside of the hull ......... At work we have some "urethane based" clear coating we used for a contract on a ship ........... It is an amber clear, dries hard as iron once it is on it is on .. Totally water resistant but is still flexible and copes well with materials that expand and contract with changes of moisture and humidity ......... and it is spec'd for wood............ So my question???? ............ Would a urethane based coating react in any way with the aliphatic glue I'm using ............??????
Logged
Cheers
Peter

nemesis

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 474
  • Location: North Shields. Northumberland
Re: Motor Mount Question ?????
« Reply #14 on: January 15, 2014, 11:31:20 AM »

Hi, No it would not react, but will find that PVA does not stick properly to urethane. nemesis
Logged
Pages: [1]   Go Up