Model Boat Mayhem - Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: No output power from brushless motors  (Read 3015 times)

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
No output power from brushless motors
« on: March 12, 2014, 05:46:58 PM »

Hi I have just done a deal/swap for a Lifeboat as I know nothing about brushless motors or  brushless esc, There is fitted 2 new ezerun  brushless motors and 2 new hobby king 100amp brushless esc and programmed both motors the same, now the port and starboard motors worked fine with his spectrum system, now and I have connected my planet system . It all worked fine out of the water,ahead and astern,but putting it in the water there is very little power and the boat just creeps along.Can anyone help me out with this problem please?
Thanks,
Mick F
Logged

inertia

  • Guest
Re: No output power from brushless motors
« Reply #1 on: March 12, 2014, 06:32:47 PM »

Mick
How long is a piece of string, mate? Problem could be one or more of:
1. Wrong motors (too small or not enough KV)
2. Wrong batteries (not enough volts)
3. Wrong props (too big OR wrong pitch)
4. Radio not giving "full" signal at full ahead (Planet 5 is a swine for non-standard throttle neutrals).

Solution? Either muck about ad infinitum trying to optimise any or all of the above, or buy and install the same type of Spektrum radio that the previous owner used.

Sometimes the rocket science is just too hard.

Dave M

Logged

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #2 on: March 12, 2014, 06:38:28 PM »

Hi Dave,
Martin said it was too fast for him, so it must be the Planet,although I have had no problem with it on any of my other boats.I am hoping I will not have to programme it all in again (which I havent done!)
Mick F
Logged

Bill D203

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,974
  • not long now!!
  • Location: Sunny Stevenage
Re: No output power from brushless motors
« Reply #3 on: March 12, 2014, 06:39:08 PM »

Daft as it may sound Mick, Dose it go in full power in REV??  If yes then you may have to rev the throttle setting on your tranny and swop the motor connections. IF none of the above ????  Some ESC have a limited rev setting ie a set % rate 20% 50% etc
Logged
Roll On Mayday. Im off for a pint.   How Much!!!   WHEN do you need it!     No dear!    Yes dear??   Wot Now???  soon to be EX Chairman SMBC

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #4 on: March 12, 2014, 06:56:37 PM »

there is a little faster speed in reverse,which is about right.
reverse force has been set at 25%
brake force whatever that is 100%
other settings (none of which I understand) are
cut off voltage- 00.0v
start power-     00.0%
middle advance timing 2
two2 run mode 3
drag brake force 0
natural range 8%
Int  brk force 5%


Help!
Logged

Bill D203

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,974
  • not long now!!
  • Location: Sunny Stevenage
Re: No output power from brushless motors
« Reply #5 on: March 12, 2014, 07:07:28 PM »

there is a little faster speed in reverse,which is about right.
reverse force has been set at 25%
brake force whatever that is 100%
other settings (none of which I understand) are
cut off voltage- 00.0v  What Battery are you useing Mick This is used to stop the unit if the battery goes below a level used on LIPOs
start power-     00.0%  I stand to be corrected 100% ?
middle advance timing 2   Is there a Auto setting?
two2 run mode 3  Pass
drag brake force 0 PASS
natural range 8% Pass
Int  brk force 5% Pass


Help!


As it was running on the spectrum radio makes me think the ESC setting are oK . Have you had to change to motor connections when you fitted  the Planet?
My Tamar has twin brushless motors and esc and it runs just fine on my Planet .
Logged
Roll On Mayday. Im off for a pint.   How Much!!!   WHEN do you need it!     No dear!    Yes dear??   Wot Now???  soon to be EX Chairman SMBC

Bill D203

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,974
  • not long now!!
  • Location: Sunny Stevenage
Re: No output power from brushless motors
« Reply #6 on: March 12, 2014, 07:11:37 PM »

May be worth a try Mick. change two of the motor connections over on each motor. Change the TX throttle switch and see what it dose then.
Logged
Roll On Mayday. Im off for a pint.   How Much!!!   WHEN do you need it!     No dear!    Yes dear??   Wot Now???  soon to be EX Chairman SMBC

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #7 on: March 12, 2014, 07:28:34 PM »

I changed two of the wires over on one of the motors last night,because I had one motor running astern instead of ahead with the tx stick forward, I just swapped the red and blue  wires in the connection block round and  left the black where it was .this got it running the right way.I should have realised then that there wasnt much draught coming past my hand when I held it near the prop.
Mick F

Logged

McGherkin

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 384
  • Location: Plymouth
Re: No output power from brushless motors
« Reply #8 on: March 12, 2014, 08:01:35 PM »

Set reverse force to 100, just in case.

What voltage did it run when he had it and are you running the same?

Also have the ezerun motors have an id number, like 3548/5 (or similar) on them anywhere?
Logged

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #9 on: March 12, 2014, 08:15:04 PM »

everything is running on the same as Martin had before,the batteries (charged!) came with it.
All I have done is change two of the wires over as one  motor was running in reverse.Of course I also inserted my rx and tuned it in!
Mick F
Logged

McGherkin

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 384
  • Location: Plymouth
Re: No output power from brushless motors
« Reply #10 on: March 12, 2014, 08:23:33 PM »

And both motors are slow, not just the one you changed?

Because that then points to the RX/TX and I haven't got any experience with the planet ones (Yet! Going for the T7 on my Tamar).
Logged

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #11 on: March 12, 2014, 09:26:09 PM »

thanks to bill d023,
I have sorted one side out at least! port side running stronger but stbd still slower with more power in reverse.I have tried changing the two wires over but no difference in power.I will have another go in the morning .
Thanks for all the advice so far!
Mick F
Logged

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #12 on: March 13, 2014, 12:27:51 PM »

O K guys,
my son came over this morning who is a bit wiser than me with electronics.He swapped every combination of wires that could be done, end result...no change >>:-( .As a last resort we picked up the  radio, and reversed the second switch along, and that was it ! Job done! SEEMPLES!
(not) !


Thanks for all the help,from all concerned, and the telephone help from Bill, we did get there in the end ! :-)) :-)) :} :} :} O0 O0 {-) {-)
Trouble is now the wife says I have spent time enough on the boat and she is demanding I go out and repair the greenhouse,oh well you cant win them all!
Cheers,
Mick F
Logged

Bill D203

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,974
  • not long now!!
  • Location: Sunny Stevenage
Re: No output power from brushless motors
« Reply #13 on: March 14, 2014, 04:06:33 PM »

Glad so got it shorted out Mick.
otherwise you would to have waited till im down your way for Mayday. {-)
Logged
Roll On Mayday. Im off for a pint.   How Much!!!   WHEN do you need it!     No dear!    Yes dear??   Wot Now???  soon to be EX Chairman SMBC

Rottweiler

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 2,173
  • Location: Carharrack Cornwall
Re: No output power from brushless motors
« Reply #14 on: March 14, 2014, 04:28:16 PM »

Bill,if I was left to my own devices I would have "SHORTED" it out. Hope this fog clears now,so I can find my way down to the pool!
Thanks again,
Mick F
Logged

Bill D203

  • Full Mayhemer
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1,974
  • not long now!!
  • Location: Sunny Stevenage
Re: No output power from brushless motors
« Reply #15 on: March 14, 2014, 05:37:42 PM »

Bill,if I was left to my own devices I would have "SHORTED" it out. Hope this fog clears now,so I can find my way down to the pool!
Thanks again,
Mick F
Happy to be of some help Mick. I do electrics but Spelling and me don't mix.  {-)  Still i got this far in Life, I don't think im going to ever make spelling etc.
Logged
Roll On Mayday. Im off for a pint.   How Much!!!   WHEN do you need it!     No dear!    Yes dear??   Wot Now???  soon to be EX Chairman SMBC
Pages: [1]   Go Up